Heel simpel: Die vier vrouwen op de achterste rij op de foto van onze nieuwe federale regering. Geen gendergelijkheid dus, en zelfs geen enkele vrouw in het kernkabinet. Volgens Bart De Wever is dat ‘jammer’ en niet zo bedoeld en volgens sommige mensen is dat niet van zo’n groot belang. Maar wat zegt de wetenschap ECHT?
Onderzoek
Hieronder een stukje uit mijn boek Intuïtief Leiderschap:
Uit onderzoek blijkt dat wanneer er meer vrouwen in een parlement zitten, er meer wetgeving wordt goedgekeurd over vrouwenrechten en gendergelijkheid. Ook constateert men meer gendergelijkheid in de bevolking in termen van opleidingsniveau, arbeidsparticipatie en sociale voordelen. Vrouwelijke wetgevers spelen een SLEUTELROL in verandering brengen in problematieken zoals de strijd tegen discriminerende familie- en burgerlijke wetgeving, reproductieve rechten (abortus, voorbehoedsmiddelen…) en voorkomen van geweld tegen vrouwen. Waar er meer vrouwelijke wetgevers zijn, voorzien de staten in meer ondersteuning voorzorgverleners (wereldwijd zijn deze voornamelijk vrouwelijk). Ze garanderen bijvoorbeeld langere moederschapsrust, ouderschapsverlof en betere voorzieningen voor kinder- en ouderopvang. Een meer gendergebalanceerd leiderschap heeft meer kans om grotere gendergelijkheid te creëren in de maatschappij, met als gevolg alle economische en sociale voordelen die hieruit volgen.
Voor de hele maatschappij
Bovendien toont onderzoek aan dat een hogere activiteit van vrouwen bij wetgeving, voor voordelen in menselijke ontwikkeling voor de HELE maatschappij zorgt. Vrouwelijke wetgevers prioriteren onderwijs, welzijn, sociale dienstverlening, gezondheidszorg, schoon water en het milieu meer dan mannen.
Studies tonen bovendien aan dat een toename in vrouwelijke leiders gelinkt is aan lagere sterftecijfers, verlaagde premature sterfgevallen en verbetering in de gezondheid van kinderen. Onderzoek toont ook aan dat staten waar meer vrouwelijke wetgevers zijn meer kans hebben om VREEDZAMER te zijn en minder geld uit te geven aan het leger. Ze geven meer middelen aan ontwikkelingshulp als antwoord op internationale crisissen. Studies suggereren ook dat ze meer kans hebben om milieugerelateerde onderwerpen te prioriteren. Het blijkt dat de proportie van vrouwelijke politieke vertegenwoordigers centraal staat bij het aanpakken van ‘grote problematieken’, zoals oorlog, VREDE en vernietiging van het milieu.
Waarachtigere weerspiegeling van de maatschappij
Een van de grootste argumenten om meer vrouwen in de politiek te betrekken, is om te verzekeren dat de politieke vertegenwoordigers de bevolking die ze vertegenwoordigen waarachtiger weerspiegelen. Het wordt gezien als een verbetering van de democratie en het geeft meer legitimiteit aan de overheidsinstanties. Naast dit belangrijk argument is er ook bewijs dat het hebben van vrouwen in de politiek de kwaliteit van de democratie verbetert op andere manieren. Vrouwelijke leiders lijken meer inclusieve leiderschapsstijlen te hebben en zijn meer proactieve wetgevers. Ze verminderen corruptie en verbeteren de voorziening van essentiële diensten.
Wat politiek geacht wordt politiek te zijn
Een interessant gegeven is het feit dat het betrekken van vrouwen de politieke sfeer hervormt door het herkaderen van wat ‘politiek’ geacht wordt. De recente politieke debatten rond menstruatiearmoede, endometriose, menopauze en zelfs een debat zoals kwaliteitsvolle kinderopvang zijn daar volgens mij enkele voorbeelden van.
De conclusie is dus dat meer vrouwelijke leiders uitmondt in een betere maatschappij voor iedereen. Een gendergebalanceerde regering is dus WEL belangrijk en wel voor de HELE maatschappij, de economie, het milieu en het algemeen welzijn. Hoe denk je dan dat we er nu voor staan met onze nieuwe regering zonder genderbalans als fundament?
Liefs,
Christina