Nogal jong?
Mensen kijken me altijd raar aan wanneer ik vertel dat ik 15 jaar geleden mijn thesis schreef over spiritueel leiderschap in de publieke sector. Sommigen vinden dat ik daar toch wel heel vroeg bij was, met pakweg 22 jaar. Alsof er op spiritualiteit en leiderschap een leeftijd staat. Kinderen worden immers op de leeftijd van 6 jaar vaak naar de les godsdienst gestuurd en worden naar de scouts of de Chiro gestuurd om te leren samenwerken en een goede leider te worden.
Bestond dat 15 jaar geleden al?
Anderen vinden dat ik er wel vroeg bij was want 15 jaar geleden bestonden meditatie en yoga toch nog niet zo wijdverspreid binnen Europa? Het gaat dan volgens mij om een beperkte visie op spiritualiteit als in het ‘New Age’ denken want spiritualiteit is er immer altijd al geweest. Het werd in onze maatschappij echter een andere vorm gegeven door onze cultuur.
Spiritueel of religieus?
In onze oude patriarchale samenleving werd de spiritualiteit bepaald door de Kerk, de pastoor en de zusters. Religie eiste spiritualiteit helemaal op. Maar volgens de wetenschap zijn spiritualiteit en religie twee aparte concepten: Iemand kan religieus zijn maar niet spiritueel, iemand kan spiritueel zijn maar niet religieus, je kan beiden zijn of geen van beide. Ik reken mezelf onder de categorie spiritueel maar niet religieus. Daarmee bedoel ik dat ik erken dat er meer is dan het materiële, dat ik geloof in bewustzijn en eenheidsbewustzijn, maar ik bind me niet aan 1 religie. Ik snoep graag van meerdere wijsheden:
Godinnen en koninginnen
Ik hou van de connectie met de natuur van het Boeddhisme of met Moeder Natuur van natuurgodsdiensten. Van de godinnen uit het Hindoeïsme. Van de sterke vrouwen uit de Bijbel zoals Debora, profetes en enige vrouwelijke rechter in Israël, van Maria Magdalena, een hogepriesteres en de vrouw van Jezus. Van de Griekse en Romeinse godinnen Artemis, Athene, Afrhodite, Persephone, Minerva, Venus, Diana… Van hekserij en sjamanisme: van native american spirit animals tot engelen en feeën. Van prehistorische godinnen en Egyptische koninginnen zoals Cleopatra.
Vrouwelijke spiritualiteit
Je merkt vast dat ik steeds kies voor de vrouwelijke versies van spiritualiteit. Juist omdat daar zo veel kracht in zit en ik me veel meer relateer aan deze vrouwelijke vorm van spiritualiteit dan aan het oude patriarchale beeld van een alles overheersende mannelijke God. Dat is ook de reden waarom vrouwelijke spiritualiteit zo belangrijk is voor vrouwelijk leiderschap.
Een wereld van empowerment
Van zodra je leert over vrouwelijke spiritualiteit, over intuïtie, vrouwelijke wijsheid en vrouwelijke energie gaat er een nieuwe wereld voor je open. Een wereld waarin vrouwen wel leiders, godinnen en koninginnen zijn. Een wereld waar vrouwen kunnen heersen en gehoord worden. Een wereld waarin de oude standaard van de mannelijke (witte) leider niet meer past. Een wereld waarin vrouwen een visie hebben voor de toekomst en hun volk daar naartoe leiden. Een wereld die méér vraagt van leiderschap, die de lat hóger legt voor onze samenleving, onze natuur, onze kinderen en de kwetsbaren in onze samenleving. Een wereldwaarin empathie en intuïtie even veel waarde hebben als analyse en doelgerichtheid. Een wereld waarin ‘waarde’ meer betekent dan economische waarde en winst. Een wereld waarin mensenrechten, gelijkheid en inclusie de basis zijn.
Dat is dan ook de reden waarom ik mijn boek Intuïtief Leiderschap heb geschreven. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en spirituele wijsheden. Met het doel om vrouwelijke leiders te inspireren en te empoweren over vrouwelijk en intuïtief leiderschap.
Nieuwsgierig naar meer?